Motivatiebrief Voorbeelden

Algemene en beroepsspecifieke motivatiebrieven

Op deze pagina vindt u een lijst van beroepen waarvoor u voorbeeld motivatiebrieven gratis kunt downloaden om zelf te bewerken. U kunt de motivatiebrief van uw keuze vinden in de alfabetische volgorde. De brieven waar “tip!” achter staat kunnen goed als algemeen voorbeeld van een motivatiebrief dienst doen, terwijl de andere motivatiebrieven meer beroepsspecifiek zijn. Vergeet echter nooit de brief te personaliseren, u wilt tenslotte niet precies dezelfde brief als een andere sollicitanten!


U kunt voor de meest uiteenlopende beroepen een voorbeeld motivatiebrief vinden, bijvoorbeeld voor de functie van adjunct kantoordirecteur. Ook voor een boel administratieve functies zijn er voorbeelden, zoals voor een administrateur/controller, een administratief medewerker, 2e voorbeeld, 3e voorbeeld en het 4e voorbeeld. Ook voor wanneer u een afstudeeropdracht wilt binnenhalen en voor verschillende assistentschappen als analist, begeleider of makelaar. Werkt u in de beauty-hoek, dan is deze motivatiebrief van een beautyconsultant misschien wat voor u. Maar misschien zoekt u wel een baan als boekhouder, of als centralist. Voor in de financiële branche is de brief voor een functie als controller (tip!) meer geschikt. Voor in de medische wereld hebt u wellicht meer aan een voorbeeld brief van doktersassistent of hoofdverpleegkundige. Wanneer u wilt deelnemen aan carrière events zoals de informatiedagen zal een HRM assistent waarschijnlijk over je aanvraag oordelen. Binnen bedrijven zijn er vaak vacatures voor bijvoorbeeld een juridisch secretaresse en nog een voorbeeldbrief, of als Klantenservice Medewerker.


Hier vindt u een motivatiebrief voorbeeld voor een logistics coordinator en een longfunctie assistent. Twee brieven, twee heel verschillende beroepen, namelijk die van machine monteur en management trainee (tip!). Als u al klaar bent voor het echte werk vindt u hier een voorbeeld voor een manager en een manager telemarketing. Een andere functie is die van marketing adviseur of van Marketing Medewerker. U kunt ook aan de slag als marktanalist of als medewerker op de buitendienst of juist de interne dienst. Daarnaast zijn er hier brieven voor een sollicitatie naar de post van operator computerrandapparatuur of de functie van Persoonlijk Begeleider. Er zijn verschillende voorbeeld brieven van mederwerkers, zoals medewerkers voor de planning, PR, redactie en op het reisbureau. Of voor de functie van process engineer, projectmanager of receptionist.

Drie gerelateerde voorbeelden, die van een functie als secretaresse, 2e voorbeeld en van secretarieel medewerker. Ook voor senior functies, zoals senior agent of senior intercedent. Daartegenover staan sollicitaties naar een stageplaats, of nog specifieker een stage als sociaal juridisch medewerker. Twee ongerelateerde voorbeelden zijn die van een taxichauffeur en een Systeembeheerder (tip!). Ook voor beroepen met een “t” zoals teamleidster of telefoniste. Als u naar een verkoopfunctie in een winkel solliciteert is deze brief van een verkoopster, of een verkoopster in een dierenspeciaalzaak misschien wat voor u. Tot slot hebben we nog de motivatiebrief van een verpleegkundige en van twee vertgenwoordigers, een algemene vertegenwoordiger en van een vertegenwoordiger van een uitgeverij.

Succes met solliciteren en vergeet uw motivatiebrief voorbeeld niet aan te passen!

Wanneer u zelf nog een motivatiebrief hebt of opmerkingen hebt over de brieven op deze site, dan kunt u die hieronder kwijt.